محتوا
الهم عجل لولیک الفرج...
بلاخره بعد از مدتها یک جایی توی دنیای اینترنت یکی پیدا شد تا حداقل برای شروعش تعاریف و مفاهیم مربوط به محتوا رو جمع بندی کنه.
من اینجا مطلب اون رو عیناً باز نشر می کنم.
آدرس سایت و مطلب هم اینجاست: سایت آژانس توسعه کسب و کار مهرآسا
شاید لازم باشه اول معنی لغتی کلمه محتوا رو بدونیم. درسته که خیلی از ما مفهومش رو می دونیم و باهاش آشنا هستیم ولی اگر قرار باشه که معنی لغویش رو بگیم؛ نتونیم درست توضیح بدیم.
لغتنامهی عمید معنی کلمه “محتوا” رو اینطور معنی کرده:
” 1? آنچه درون چیزی قراردارد – 2? مضمونِ سخن ”
ویکیپدیای فارسی هم در مورد محتوا اینطور نوشته:
” هنگامی که در فرایندهای تولید و انتشار اطلاعات در حوزه رسانه، صحبت از محتوا به میان بیاید، منظور این است که اطلاعات مبادله شده چه ارزشی را در زمینههای مختلف برای کاربر نهایی یا مخاطب ایجاد خواهد کرد. محتوا را میتوان توسط انواع رسانههایی چون متن، تصویر، صوت، ویدئو، اینترنت، تلویزیون یا حتی تئاتری که به صورت زنده اجرا میشود، منتقل کرد. از لغت محتوا برای شناسایی و معرفی قالبهای مختلفی که اطلاعات به خود میگیرد، استفاده میشود و به محتوا به عنوان مؤلفه تغییرپذیری از رسانه که به آن ارزش افزوده میدهد، نگاه میشود.”
پس اگر معنی محتوا در فرهنگ عمید رو با اون چیزی که در ویکیپدیای فارسی آمده همسان سازی کنیم. می تونیم جواب این سوال که محتوا چیست رو اینطور بنویسم:
” تمامی متن کتابها، مطالب روزنامهها، برنامههای تلویزیونی، کتابهای صوتی پخش شده از رادیو، فیلمسینمایی و حتی هرچیزی که تو اینترنت هست؛ به نوعی هم? اونها محتوا هستند. و این یعنی ما در تمامی شبانهروز با محتوا سر و کار داریم و بارها و بارها این محتواهای تولید شده ذهن و فکر ما رو مشغول خودشون می کنند. حتی صحبتهای دوست ما هم نوعی دیگه از محتوا محسوب می شه. ”
بعد از مشخص شدن معنی و چیستی محتوا فکر می کنم باید بریم سراغ انواع محتوا:
محتوا به صورت کلی به سه نوع: متنی، صوتی و بصری تقسیم می شه. و تولید محتوا هم در قالب این سه نوع انجام میشه.
محتوای متنی: عموماً اولین محتوایی که تولید می شه به صورت متنیِ، چون تولید این نوع محتوا به نسبت دو نوع دیگه به خاطر نیاز نداشتن به تخصص و تجهیزات راحتتر و تا حدودی هم ارزونتر درمیاد. محتوای متنی اولین و سادهترین نوع محتواست. نکتهی طلایی در تولید محتوای متنی حوصلهی مخاطبِ. یعنی باید توجه کنید، شما نمی تونین هرچند خط که خواستید بنویسید و تازه باید حواست به فضایی که قرار محتوای متنی اونجا منتشر بشه هم باشه.
محتوای صوتی: الان بیشتر به صورت پادکستِ، البته کتابهای صوتی و نمایشهای رادیویی هم جزئی از این محتوا صوتی حساب می شن. ولی فعلا اقبال پادکست از همهی اونها بیشتره. ویژگیِ محتوای صوتی اینه درحالی که مخاطب سایر کارهاش رو انجام میده به محتوای شما هم گوش میده. به نظرم این ویژگی ارزشش رو داره تا روی محتوای صوتی هم کار کنی.
محتوای بصری: تنوع این محتوا به نسبت اون دوتایی قبلی بیشتره و بخاطر اینکه عکس و تصویری که تو این گروه هست محبوبیت خوبی هم برای مخاطب و هم برای تولید کنندهی محتوا داره.
تصاویر: اولین جز محتوای بصری هست که شامل تصاویر واقعی، تصاویر معرفی، پوسترهای تبلیغی، معرفی و خبری، اینفوگرافیک، تصاویر طراحی شده، مِمها (MeMe) هستند.
تصاویر به علت اینکه حجم کمتری نسبت به ویدئو و حتی پادکستها دارن محبوبترین نوع محتوا محسوب می شن.
ویدئو: دومین قسمت محتوای بصری ویدئو هست. گیفها، موشنگرافیکها و … همهگی اونها ویدئو هستند. دیگه زیاد در مورد ویدئو توضیح نمیدم چون کلیتاتش مشخصه و جزییات هم که تکراره مکرراتِ، کلیپهای طنز کوتاه محبوبترین محتوای ویدئویی هستند که معمولا حجم کمی دارند. محتوای ویدئویی با اینکه کاملترین نوع محتواست و پیام، کاملاً درست به مخاطب منتقل میشه اما متاسفانه هزینهی تولید بالا و تخصصی بودن مهمترین عیب این نوع محتواست.
با دونستن اینکه محتوا چیست و انواع محتوا میشه رفت سراغ استراتژی تولید محتوا. استراتژی تولید محتوا یا به اختصاراستراتژی محتوا به سیاستها و راهکارهای تولید محتوا گفته می شه که با کمک اون بازاریابی محتوا انجام می شه.
استراتژی محتوا معمولا با توجه به سلیقه جامعه هدف و امکانات تولید برای انواع محتوا با توجه به فضای انتشار محتوا تعریف می شه و تا حدودِ زیادی هم وابسته به استراتژی بازاریابی محتواست.
بعد از تعریف استراتژی، هدف اصلی که بازاریابی محتواست انجام می شه. بازاریابی محتوا یعنی باتوجه به محتوای تولید شده با مخاطب تعامل برقرار کنی تا این تعامل به خرید منجر بشه. و در اصطلاح مشتری مشکوک را به مشتری تبدیل کنی.تعامل با مخاطب ممکنه یک پروسه زمان بر باشه ولی امتیازِ راحتی ارتباط برقرار کردن برای هر دو طرف، باعث میشه تا به راحتی از زمان بر بودن صرف نظر کرد. بازاریابی محتوا در زیر مجموعه بازاریابی تعریف میشه و معمولا بازاریابی کردن با استراتژی همراست و بازاریابی محتوا هم برای خودش استراتژی بازاریابی محتوا داره که تا با استراتژی تولیدش فرق داره. استراتژی بازاریابی محتوا بر روی تجمع جامعه هدف و مخاطب متمرکزهِ.
باتوجه به تعریف محتوا و معرفی محتوا که چه انواعی دارد به راحتی می توان استراتژی تولید محتوا را با در نظر داشتن استراتژی بازاریابی محتوا تعریف کرد. تا در نهایت با بازاریابی محتوا به فروش که هدف اصلیِ هست رسید.